Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği üreticilerine yönelik verilen desteklerin artırılması gerektiğine dair çağrıda bulundu. Bayraktar, yazılı bir açıklamada, Türkiye genelinde 59 ilde ayçiçeği üretiminin gerçekleştirildiğini ve havaların ısınmasıyla birlikte tarlaların ekime hazır hale geldiğini belirtti.
Edirne, Adana, Tekirdağ, Kırklareli ve Konya gibi şehirlerin ayçiçeği üretiminde öncü olduğunu vurgulayan Bayraktar, ekim döneminde yaşanan belirsizlik ve maliyet artışlarının çiftçileri endişelendirdiğine dikkat çekti. Mazot ve gübre gibi temel girdi maliyetlerinde son bir yılda yaşanan yüzde 105’e varan artışların, çiftçilerin karar alma süreçlerini olumsuz etkilediğini ifade etti.
Bayraktar, çiftçilerin fiyat belirsizliği ve girdi maliyetlerinin tahmin edilememesi gibi risklerle mücadele etmek zorunda kaldıklarını vurgulayarak, ekim aşamasında gübre ve mazot gibi girdi maliyetlerini önceden bilmenin önemine değindi. Fiyat politikasının, çiftçilerin ekim kararlarını etkilediğini belirten Bayraktar, ayçiçeği üreticilerinin ekim öncesinde alacakları destekleri ve ürün fiyatlarını bilerek karar verebilmesinin önemine işaret etti.
Ayrıca, iç piyasada üretici fiyatlarını olumsuz etkileyebilecek düşük gümrük vergisi oranlarıyla yapılan ithalata izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, sektörün sürdürülebilirliği için desteklerin en az girdi enflasyonu oranında artırılması gerektiğini belirtti.
TZOB Başkanı Bayraktar’ın bu çağrısı, tarım sektöründe sürdürülebilir üretim için atılacak adımların önemini bir kez daha gündeme getiriyor.
Ayçiçeği Üretiminde Artış: Dışa Bağımlılığın Azaltılması İçin Adımlar Atılmalı
Türkiye’de ayçiçeği üretimindeki artış, ülkenin sıvı yağ ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan ayçiçeği sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yıl 2,2 milyon ton ayçiçeği üretildiğini ve bu artışın son 5 yılda yüzde 12,7’lik bir artışı temsil ettiğini vurguladı.
Bayraktar, geçen yıl yaşanan azalmaya rağmen, kişi başı tüketimin sürekli arttığına dikkat çekti. 2022’de kişi başı tüketimin 56,5 kilogramla son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Ancak, ülkedeki ayçiçeği üretiminin sıvı yağ tüketiminin yüzde 80’ini karşılamasına rağmen, ithalata olan bağımlılığın devam ettiğine işaret etti.
Ülkenin ayçiçeği ihtiyacının yüzde 51,3’ünü karşılayabilmesine rağmen, geri kalan yüzde 48,7’sini ithalatla temin etmek zorunda kalındığını ifade eden Bayraktar, bu durumun Türkiye’nin dış ticaret dengesini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Ayçiçeği tohumu, yağı ve küspesi ithalatı için ödenen dövizin 2023’te 2 milyar 345 milyon dolara ulaştığını belirterek, son 5 yılda bu bedelin yüzde 153,5 arttığını aktardı.
Bayraktar, ülkenin ayçiçeği üretimindeki potansiyeli göz önünde bulundurarak, yerli üretimi artırma ve dışa bağımlılığı azaltma çabalarının önemine vurgu yaptı. Özellikle tarımsal politikaların ve desteklerin bu yönde revize edilmesinin sektör için kritik olduğunu belirtti.
Bayraktar ayrıca şunları da belirtti:
“Geçtiğimiz iki yılda üretici fiyatları maliyet seviyesinde kaldı. Çiftçilerimiz yüksek girdi maliyetlerini karşılayarak üretimlerini devam ettirmekte zorlanıyor. Üretim artmalı ki tüketiciler uygun fiyatla yağ tüketmelidir. Son üç yılda ayçiçeğinde üretici fiyatı yüzde 116,9 arttı. Birliğimizce yapılan üretici market fiyat çalışmalarında ise tüketici fiyatlarında çok daha fazla artış olduğunu görüyoruz. Ayçiçek yağı litre fiyatı son üç yılda yüzde 224,8, son beş yılda da yüzde 491,8 artarak bugünlerde 58 liraya yükseldi.”
Kuzugöbeği Mantarı Nedir? Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nelerdir?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.